Polotok zelenih zakladov

Ankaranski polotok z mestecem Ankaran in Krajinskim parkom Debeli rtič je eno izmed najpomembnejših turističnih središč slovenske obale. Je prava izbira za vse, ki radi odkrivate zelene kotičke neokrnjene narave, uživate v morskih razgledih in na raznolikih plažah.
Na jugu je v celoti obdan z morjem, medtem ko na severu meji z Italijo in koprsko občino. To široko odprto okno v Sredozemlje že stoletja obiskovalce očara z izjemno lego in razgledi, naravnimi zalivi ter vinogradi in oljčniki. Prinaša jim občutke domačnosti, sproščenosti in stik z naravo. Sloves tukajšnjega podnebja, z blagodejnimi vplivi na zdravje, je prispeval k razvoju zdraviliškega turizma in zdravstva. Zelenje, ki se spušča do morja, mir in pristnost, opišejo tukajšnje vzdušje.

Geografija

Ankaràn (italijansko: Ancarano) je zdraviliško in turistično obmorsko naselje na južni obali Miljskega polotoka, v Koprskem zalivu, hkrati pa sedež najmlajše slovenske občine Ankaran.
Naselje se nahaja na območju, kjer avtohtono živijo pripadniki italijanske narodne skupnosti in kjer je poleg slovenščine uradni jezik tudi italijanščina.
Občina Ankaran pokriva 8 km2 in šteje okoli 3.200 prebivalcev.
Redko poseljeni polotok sredi valov Tržaškega zaliva ponuja slikovite poglede proti vzhodu in sosednjim slovenskim obmorskim mestom, Kopru, Izoli in Piranu. Na zahodu se nizajo vrhovi Apeninskih Alp, pod katerimi italijanska morska obala izginja proti Gradežu. Ljubljana je oddaljena le uro.

Podnebje

Podnebje v Ankaranu je submediteransko (podnebje oljke), za katerega so značilni dolga in vroča poletja, mile zime in pogosti vetrovi – burja, jugo, maestral in tramontana. Povprečne januarske temperature so v Ankaranu višje kot po večini Slovenije in znašajo več kot 4 °C, povprečne julijske pa so višje od 22 °C. Morje je najhladnejše februarja (8 °C), najtoplejše pa avgusta (24 °C). Največ padavin pade jeseni. Najmočnejši sunki burje občasno dosežejo hitrosti tudi preko 100 km/h, kar prebivalcem lahko povzroča nevšečnosti, četudi je naselje s svojo lego dokaj zaščiteno pred najmočnejšimi vetrovi iz smeri Trsta.

Zgodovina

Območje naj bi bilo naseljeno že v rimskih časih, tedanja naselbina naj bi se imenovala Ancaria.
V 9. stoletju je dal takratni tržaški škof zgraditi majhno cerkev, posvečeno sv. Apolinariju Gaselskemu, po kateri je kraj dobil ime Gasello. Leta 1072 je tržaški škof Adalgerij podaril cerkev z vsemi pripadajočimi posestmi in kmetijami Benediktinskemu samostanu S. Niccolo iz Benetk. Benediktinci so svojo posest kmalu razširili tudi na območja izven meja Ankarana, v okolico Kopra in v zahodno Istro, vse do Poreča. Novi lastniki so na tem območju okoli leta 1100 zgradili samostan sv. Nikolaja. Okoli samostana naj bi takrat zraslo nekaj manjših kmetij, in sicer s priseljevanjem kolonov iz sosednje Furlanije, kar je bila tedaj ustaljena praksa, saj so se morali samostani preživljali sami. Iz teh kmetij naj bi nastali zametki današnjega naselja.

Krajinski park

Krajinski park Debeli rtič je prava paša za fotografske objektive, saj lahko tukaj ob sončnih zahodih ustvarite nepozabne spomine. Na območju Občine Ankaran je bilo do zdaj odkritih vsaj 24 vrst morskih organizmov, ki imajo takšen ali drugačen status ogrožene vrste. Park v Mladinskem zdravilišču in letovišču RKS Debeli rtič meri približno sedem hektarjev, v njem pa uspeva več kot 4.500 večjih rastlin, ki pripadajo več kot 230 vrstam z vseh celin. Zaliv Sv. Jerneja leži le nekaj deset metrov od slovensko-italijanske meje. Je izjemno plitek, voda ne presega globine treh metrov. Zaselek Lazaret je ime dobil po zadnjem lazaretu tržaškega pristanišča. Leta 1869 ga je obiskal cesar Franc Jožef. O tem priča napis na vhodnem portalu, ki stoji na italijanski strani nekdanjega mejnega prehoda.

Znamenitosti

Pomembna kulturna znamenitost Ankarana je benediktinski samostan sv. Nikolaja iz 11. stoletja. Kot samostan je deloval vse do leta 1641, danes pa je v njem hotel s štirimi zvezdicami.
Na Ankaranskem polotoku je edini sredozemski slani travnik v Sloveniji in eden redkih na vzhodni jadranski obali.
Raziščite pokopališče školjk, kjer se nahaja kar 234 vrst vseh polžev Tržaškega zaliva.
Resslov gaj je gozdna učna pot, ki se razprostira na Jurjevem hribu (zahodni del Ankaranskega polotoka).
Ankaransko morje ima bogat podvodni svet različnih habitatov in je dom mnogim rastlinskim in živalskim vrstam.

Plaže

Na vseh urejenih plažah je na voljo gostinska ponudba, za varnost pa skrbijo reševalci iz vode. Plaže povezuje brezplačni poletni avtobus: Sv. Katarina, Ankaran, Valdoltra, Študent, Debeli rtič, Sv. Jernej, Lazaret.
Ankaran nudi tudi plaže na osamelih, prodnatih in kamnitih predelih obale. Slovensko morje je dokaj plitko, zaradi česar je v poletnih mesecih toplo in prijetno za plavanje.
Temperatura morja v najtoplejših dneh doseže do 28 stopinj Celzija. Skupna dolžina ankaranske obale je 12 km.

Aktivnosti

Ankaran ponuja številna vodna doživetja, ljubiteljem narave pa priložnosti za odkrivanje in raziskovanje najlepših kotičkov slovenske obale.
Neokrnjena narava, raznolike plaže in centri dobrega počutja omogočajo popolno sprostitev in odmik od vsakdanjih skrbi. Dobra hrana iz lokalno pridelanih vrtnin in sadja, domače lokalno vino in oljčno olje ter gostoljubno osebje so preverjen recept za enkratno gurmansko doživetje.
Če si želite bolj aktivnih počitnic, pa Ankaranski polotok nudi številne rekreacijske pešpoti in možnosti za kolesarske izlete v prečudovitem zelenem ambientu med drevesi in vinogradi. Kraj nudi tudi številne priložnosti za športne navdušence.

Koristne povezave

AVTOBUSNI PREVOZ

Od Ljubljane do Ankarana se lahko odpravite z avtom ali z avtobusom. Vozni red in ceno vozovnice preverite tudi pri drugih ponudnikih.

POLETNI AVTOBUS

V poletni sezoni Ankaranski polotok povezuje brezplačni avtobus, ki ima odhod skoraj vsako uro. Povezuje kraje od Hrvatinov do Lazareta in plaže Sv. Katarina, Valdoltra, Debeli rtič in Sv. Jernej.

VISITANKARAN.SI

Kaj videti? Kaj početi? Koristne informacije na spletni strani Turistično informacijskega centra Ankaran.

OBČINA ANKARAN

Občina Ankaran je bila ustanovljena leta 2011 in je najmlajša v Sloveniji.

Vremenska napoved

(V primeru, da v okencu ni prave lokacije, vpišite “Ankaran, SI”.)